Geschiedenis


1989

Het begin van Kamerkoor Viatla... of zeg maar familiekoor Vialta. Ergens in Hoogstraten werd er voor het eerst gezongen ten huize Koen en Mieke Van Opstal - Vervloet. Het kleine familiekoor stond onder leiding van Herman De Houwer en dit waren de eerste stappen richting een volwaardig kamerkoor zoals we het nu kennen.

1997

Luc Dockx treedt aan als nieuwe dirigent van Vialta.

2002

Annemie Ooms gaat de uitdaging aan om samen met Luc Dockx Kamerkoor Vialta te dirigeren. Na een jaar van samenwerking neemt Annemie het dirigentschap volledig op haar.

2003

Tijdens de Heiligbloed Processie van Hoogstraten wordt er het 4 stemmige koraal van Bach "Vater unser im Himmelreich" voor het eerst gezongen door Vialta. Tot op de dag van vandaag verzorgt Vialta elk jaar opnieuw de Onze Vader-groep in de processie.

2006

Nogmaals kent Vialta een dirigentenwissel. Na een korte overgangsperiode o.l.v. Kathleen Van Hees, neemt dit keer Sara Van Opstal ons koor in (dirigerende) handen.

2008

In samenwerking met toneelgemeenschap Tinello brengt Vialta de musical "Frankenstein". Een opvoering naar de hand van Hugo Matthysen.

2009

Kamerkoor Vialta viert hun 20-jarig bestaan met het concert "Quality on the street".

2010

N.a.v. het 800-jarig bestaan van Hoogstraten wordt Kamerkoor Vialta gevraagd om mee de basis te vormen van het koor voor de Hoogstraatse musical "Gelmel".

2014

Na een korte overgangsperiode waarin Ann Leemans ons koor uit de nood heeft geholpen, wordt Greet Voet de nieuwe Vialta-dirigente.

2016

Sander Le Roy treedt aan als nieuwe dirigent van Kamerkoor Vialta. Het eerste jaar deelt hij deze functie nog met oud-dirigente Sara Van Opstal om helemaal in de Vialta-sfeer te komen en om later het koor volledig op zich te nemen. Top op heden vervult hij deze functie op een zeer professionele manier met een aanstekende portie enthousiasme.

2019

Kamerkoor Vialta bestaat 30 jaar. Wat begon in een gezellige huiskamer is door de jaren heen uitgegroeid tot een prachtig koor waar 26 zangers van alle leeftijden bijna elke week samenkomen om te doen wat ze graag doen. Zingen!

2020

Het jaar waarin Vialta zou deelnemen aan de World Choir Games, een groot koorevenement waarbij koren vanuit heel de wereld zouden afzakken naar Vlaanderen. Door de opkomende corona-pandemie werd dit evenement helaas afgelast. Ook de koorrepetities werden abrupt onderbroken.

2021

Als een feniks uit zijn as herrijst Vialta uit de maandenlange stilte. Na de overname van het Hoogstraatse kinderkoor Jubilate bestaat Vialta niet langer uit 1, maar uit 4 koren! Een nieuw hoofdstuk in het wondermooie Vialta-verhaal.(Helaas is onze kinderkorenwerking ondertussen moeten stoppen uit operationele redenen)

2021

Kamerkoor Vialta neemt deel aan de World Choir games, de Olympische spelen van de koorwereld. Na enkele uitgestelde versies en een zeer korte voorbereidingstermijn slaagt Kamerkoor Vialta er toch in om een zilveren én een gouden diploma te behalen.

2022

In dit jaar werden maar liefst 3 concerten gegeven met elk een eigen stijl. Somewhere over the Rainbow (Musicals in Concert), Vialta koren Zomerconcert en Maestro di cappella (Monteverdi in Hoogstraten). Deze laatste was een zeer bijzonder concert. Door de complexe muziek van Monteverdi (en tijdgenoten) is het niet evident om dit met een amateurkoor op te voeren. Toch heeft Kamerkoor Vialta, samen met Duartes vocal ensemble en ensemble a, een schitterend resultaat neergezet.

2023

20 jaar geleden ging Kamerkoor Vialta voor het eerst uit in de Heiligbloed Processie van Hoogstraten. Een mijlpaal in onze muzikale geschiedenis. Ook gaan onze kinderkoren voor het eerst mee in de processie dit jaar.

2024

Vialta bestaat 35 jaar en dat werd gevierd met een concert vol zang, dans en spektakel.
"Sing Sing Sing - Vintage Vialta"
Een grote uitdaging voor alle leden en helpende handen... maar wel met een prachtig resultaat!